
“Ik vind het belangrijk om mensen mee te nemen en mezelf stevig te voelen in waar we heen gaan, ik vind er alleen niet de juiste woorden voor.”
“Ik wil mensen meekrijgen, zonder dat ik de baas hoef te spelen. Hoe krijg ik dat voor elkaar?”
“Als leider weet ik dat geziene mensen eerder vooruit willen, en wanneer mensen zich niet gezien voelen dit alleen maar negativiteit brengt. Maar dit intern goed te organiseren..? Er ligt al zoveel op mijn bord..”
“Door de verandering komt er een wiebelige sfeer, mensen treden eerder uit verbinding. Dat is best pijnlijk om te zien, want we hebben juist het tegenovergestelde nodig.”
“Een nieuw verhaal of proces wordt pas geloofwaardig aan de buitenkant, als het vanbinnen ook gedragen wordt. Dat gat ertussen klopt niet..”
“Na een roerige periode van fusie, wilden we een nieuw merkverhaal. We vergaten input te vragen van onze ondernemers, terwijl daar het verhaal gedragen wordt!”
“We krijgen nieuwe methodes, processen of veranderingen er eigenlijk doorheen geduwd. Mensen moeten meer meegenomen worden!”
“In tijden van transitie voelt het zo wiebelig, juist dan hebben we een inspirerend en verbindend verhaal nodig. En dat willen we samen doen.”
“We vinden de betekenis en voortgang van het nieuwe belangrijk. We zoeken begeleiding hierbij, want we willen het niet er ‘gewoon’ doorheen duwen bij mensen. Dat werkt toch niet.”
“Transitie neemt best wel een druk met zich mee. Idealiter pakt en voelt iedereen een stukje eigenaarschap. En kunnen we zeggen: we dit it together!”
Maak de toekomst inspirerend en expliciet..
Wat ik heb gezien tijdens de vele jaren werken aan nieuwe verhalen met ondernemers of directie, is hoe verstevigend en verbindend taal en verbeeldingskracht samen werken. Het maakt iets toekomstigs op een nieuwe manier expliciet. Een nieuwe taal. Een nieuw verhaal. Op zo een manier, dat het iets is – en wordt- van iedereen. Het wordt gedragen. Vanbinnen uit. En als die toekomst niet expliciet wordt, dan ga je ook niet in de toekomst samen herkennen en ervaren wanneer een verandering gelukt is. Dat kunnen we op onderstaande manier met elkaar bereiken.
ORGANISATIETRAJECT Veranderverhaal
Is de organisatie toe aan een verandering of verfijning? Een nieuw (merk)verhaal, nieuwe omgang, methode of nieuw proces? Welke ontvouwing er ook voor de deur staat, het start met kwalitatief / menselijk inzicht. Niet alleen omdat dit veel leert. Ook omdat hiermee het begin van draagvlak en beweging ontstaat. ‘Gewoonweg’ door mensen (bij)dragers te laten worden in een nieuwe ontwikkeling.
Dit traject kent enkele fases. Het start vanuit ‘human value’. Mensen en leiders écht zien, horen en waarde ophalen voor een nieuwe organisatie-ambitie, merktransitie of andere ontvouwing. Hierna volgt de strategische communicatie-ontwikkeling en validatie. Is het veranderverhaal resonerend en verbindend? De fase van coaching is belangrijk om in het veranderverhaal te groeien. We halen steeds een stukje toekomst naar het nu. Want richting en strategie zijn slechts een klein onderdeel van ontwikkeling. Het voelen, denken en gedrag om daar te komen is key.
Dit traject is voor organisaties / merken die mensgerichter willen veranderen en ontwikkelen. Het is belangrijk dat de menselijke waarde (interne) ruimte krijgt. Om vervolgens samen steviger te staan in betekenis en de transitie. Het gaat dan ook verder dan de intentie om menselijker te zijn en groeien. We begeleiden met de daadwerkelijke organisatie ervan.
Investering ligt tussen de 15K – 50K voor een kleine tot middelgrote organisatie. Afhankelijk van het traject, werkt één van mijn samenwerkingspartners mee. Toe aan een verbindend en resonerend veranderverhaal? Neem contact op met Doran

Er is een groot gat tussen de intentie van organisaties en de daadwerkelijke organisatie van dingen. Leiders en organisaties willen mensen wel betrekken, maar zijn ook bang voor de mogelijke complexiteit daarvan. Toch blijven mensen cruciaal in veranderingen. De werkelijke complexiteit zit vaak in niet weten hoe betekenis, constructieve aandacht en ontvouwing te organiseren. En die zorg nemen we weg.
Hoe meer ambigu de (werkende) wereld wordt, hoe meer we dwalen en wiebelen. Bijna niks staat meer ‘vast’ in alle dynamiek, behalve de menselijke waarde. Deze dateert niet zoals technologie. Mensen en communicatie bieden verankering en zijn in staat om verbinding te maken. Ook met iets nieuws. Dat is werkelijk een cadeau voor een organisatie, om houvast en (eigen) inspiratie te kunnen voelen in tijden van beweging.
Zo blijkt uit onderzoek van zowel Stanford als Harvard, dat 85% van het werksucces komt door menselijke vaardigheden (soft skills) en slechts 15% door technische expertise. Een stevig menselijk fundament zorgt voor betere omgang met verandering en het vrijer (en veiliger) inbrengen van input en waarde vóór die verandering. Hierdoor schuift de focus van bescherming, naar beweging.
myrna – directeur onderwijs Instituut
“Wauw! Echt Wauw! Ik heb even geen andere woorden! Hiermee kunnen we onze volgende stap nog veel beter inzetten! Ik weet niet hoe ik je moet bedanken Doran…”
